dimecres, 4 de juny del 2014

Conclusions Finals Pràcticum I

La darrera publicació al blog referent al que han suposat les pràctiques seran aquestes petites conclusions que malgrat volen ser un reflex del que he après, he sentit, reflexionat, observat penso que quedaran curtes.
El Pràcticum I ha estat un primer contacte en l'àmbit d'intervenció psicopedagògica. Cal dir que han estat una experiència molt gratificant, i a la vegada força professionalitzadores.
Ja des del primer moment, em vaig sentir molt acollida, i vaig poder observar una gran disposició per part de tot l'equip a escoltar i a rebre molt bé les "meves" propostes i aportacions, em van fer sentir part de l'equip.
Malgrat és una associació petita, treballen de valent i cal esmentar que malgrat no en parlen massa, els seus projectes han obtingut alguns premis i els reconeixement per part d'institucions oficials.

Un dels aspectes que més m'ha xocat ha estat el rol de la MONTSE, la meva tutora, que malgrat té un paper discret, en qualsevol moment ha sabut crear un ambient de treball col·laboratiu, comprensiu i de treball força productiu, i crec que és difícil, ja que es treballa amb gent molt diferent amb idees i concepcions ben diferents del que és fer un voluntariat. A través del seu caràcter empàtic, ha estat capaç de captar les qualitats de cada voluntari, per a saber-lo ubicar en el "càrrec" o "tasca" que farà treure i desenvolupar el màxim potencial de la persona.  Personalment crec que aquest és un aspecte fonamental per al desenvolupament de la nostra tasca professional, ja segui en en aquest àmbit on he realitzat el meu pràcticum com en qualsevol dels àmbits on haguem de desenvolupar la nostra tasca professional.

He observat també, que a través de la perspectiva sistèmica,  en tot moment ha sabut crear contextos d'assessorament amb la resta de l'equip, per tal de definir l'àmbit d'intervenció, planificar l'actuació i la posterior avaluació, en qualsevol des tres àmbits amb els que he tingut contacte: Formació del voluntari, dissenys i elaboració de la guia didàctica per a començar el projecte a Senegal,  així com del disseny del projecte que es desenvoluparà a Santo Domingo. Podent identificar les principals tasques que realitza un psicopedagog en qualsevol dels àmbits de desenvolupament de la tasca professional:

  • Exploració i diagnòstic (coneixement de l'entorn de la manera més propera, o bé realitzant entrevistes, etc.).
  • Elaboració d'un pla d'acció/intervenció.
  • Execució i seguiment d'aquest.
Per exemplificar-ho de manera senzilla i no allargar-me gaire, l'elaboració de la guia, s'ha tingut especial cura de transmetre el context real del Senegal, sense entrar en el tòpic de buscar allò que tocarà més la fibra, simplement a través del que ens han transmès persones que han conviscut allà, i de gent que treballa dia a dia ens han anat enviant informació que hem anat sol·licitant, per a conèixer la realitat quotidiana del país. 
Per altra banda s'han redactat les finalitats de la guia,  ja que són un conjunt de recursos per a apropar alumnes de totes les edats a la realitat senegalesa. Posteriorment s'han plantejat les activitats adaptades al nivell maduratiu dels alumnes, escollint aquells aspectes més rellevants del Senegal i que podrien entendre millor l'alumnat català. Un cop elaborades (amb material inclòs) es va anar a fer una presentació d'aquesta a un centre escolar del Masnou, els quals es varen interessar per el projecte, els quals ens varen fer un bon retorn... ara tocarà revisar i canviar algun detall així com perfilar les activitats proposades per a la ESO. Aquest mateix procediment o similar s'ha aplicat ens els altres àmbits on he tingut contacte.

Per acabar només em queda agrair a l'associació aquesta oportunitat de participar en quelcom que m'omple i a la vegada dotar-me de recursos professionalitzadors, deixant-me col·laborar de manera autònoma, aportant el meu petit gra de sorra i acompanyant-me en tot el procés, en paraules més tècniques, ensenyant-me a través d'un procés constructiu i contextual. Espero seguir aprenent a seu costat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada